A balkáni rakott rétes
Szlovénia egyik nemzeti sütije a prekmurska gibanica, ami tulajdonképp egy rakott rétes. Különlegességét az adja, hogy a Magyarországon megszokott rétesektől eltérően több íz keveredik benne.
A réteslapok között meghatározott sorrendben mák, dió, alma és túró lapul.
Az ani-culinaris blog szerzője utánajárt ennek az édességnek: a sütemény védettséget élvez, Szlovénie keleti részéről származik és pontosan meghatározott sorrendje van annak, hogyan készül.
A fentebb említett blog leírása alapján "kétféle tésztából (alul omlós, a töltelékrétegek között pedig levelesvagy rétestésztából) készített sütemény, amelybe négyféle tölteléket (mákot, túrót, diót és almát) töltenek, pontosan meghatározott sorrendben. A töltelékek mindegyike két rétegben kerül a süteménybe, és minden töltelékréteg közé egy-egy levelestésztalap kerül. A legfelső töltelékréteget egy réteg leveles tésztával zárják, melyet tojássárgájával elkevert tejföllel vagy tejszínnel, esetenként zsíros öntettel vonják be."
Aki esetleg kedvet is kapott volna e nem mindennapi édességhez, itt talál egy receptet hozzá.